Marketing forum
Image default
Bedrijven

Waarom en hoe test je de aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is erg belangrijk voor de veiligheid van je elektra. Om de aardlekschakelaar te vinden moet je gaan kijken in de meterkast, daar is de aardlekschakelaar namelijk geplaatst. De aardlekschakelaar is een automatisch apparaat die weet wanneer er een stroomlek is, de aardlekschakelaar weet dit wel pas vanaf een bepaalde hoeveelheid dat gelekt wordt. Een stroomlek kan plaatsvinden doordat er twee beschadigde elektra draden met elkaar in contact komen. De aardlekschakelaar voorkomt dan dat je een schok kunt krijgen. 

Testen van de aardlekschakelaar

Om te weten of de aardlekschakelaar het nog goed doen moet je de aardlekschakelaar testen, gelukkig is dit zeer gemakkelijk. Op de aardlekschakelaar zit namelijk een testknop, dit is een knop met een T erop. Wanneer je op de test knop drukt wordt alle stroom uitgeschakeld, vervolgens moet je dan de aardlekschakelaar weer inschakelen om stroom te hebben. Wanneer de aardlekschakelaar na het testen niet meer aan wil is er iets mis met de aardlekschakelaar, om dit op te lossen kun je het best de hulp van een elektricien inschakelen. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij dit probleem met de aardlekschakelaar op moet lossen. Bij Elektricien Louwmans wordt altijd de beste hulp geboden, ook op het gebied van aardlekschakelaars. 

Hoe vaak moet je de aardlekschakelaar testen?

Het is het beste om de aardlekschakelaar iedere maand te testen, toch zie je dat bijna niemand dit doet. Het is namelijk niet iets waar je altijd bij nadenkt of zin in hebt. Best gek eigenlijk dat mensen de aardlekschakelaar bijna niet testen terwijl het heel veel veiligheid geeft. Daarom is het uiteindelijk toch verplicht gesteld om de aardlekschakelaar twee keer per jaar te testen. De meest voorkomende datums voor deze twee momenten zijn de dagen dat er wordt gewisseld tussen zomer- en wintertijd. Dit komt doordat alle tijdgebonden apparaten dan opnieuw moeten worden ingesteld.