Marketing forum
Image default
Auto's en Motoren

Nederland gezond houden: leden laten sporten met plezier!

Nederland telt zo’n 9,4 miljoen wekelijkse sporters. Die zijn voor een groot deel verdeeld over 26.000 sportverenigingen. Ook zijn er veel mensen die in de openbare ruimte trainen. Een lekker rondje hardlopen door de polder, wielrennen langs de velden of zwemmen of kitesurfen in zee, dat soort activiteiten. Daarmee zijn Nederlanders behoorlijk sportief ten opzichte van andere Europeanen. In andere landen sport ongeveer 46% niet of nauwelijks terwijl dit in Nederland slechts 31% is. De vraag is dus, hoe krijgen we die 31% in beweging?

Iedereen sport om zijn of haar eigen redenen…

De een wil de beste zijn. Een ander wil vooral zichzelf verslaan. De derde is op zoek naar ontspanning en een vierde sport vanwege de gezelligheid en het teamgevoel. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen eigen redenen heeft om in beweging te komen. Een trend die de afgelopen jaren wel steeds meer merkbaar wordt is dat mensen zich enigszins afkeren van de traditionele verenigingen. Dat heeft er vooral mee te maken dat mensen zelf willen bepalen wanneer ze gaan sporten en niet gebonden willen zijn aan vaste tijden of dagen.

…maar een beloning krijgen is altijd leuk!

Omdat mensen graag zelf bepalen wanneer ze sportief willen zijn staat fitness stipt op één van meest beoefende sporten. Bijna een kwart van alle sportbeoefenaars loopt wekelijks de sportschool binnen. Met ruim 10% staat hardlopen, ook een individualistische sport, op nummer twee. Voetbal sluit de top 3 af en is met 8% de meest beoefende teamsport van Nederland. Toch zie je alleen bij deze laatste sport toernooien met voetbalmedailles en sportbekers, ledenactiviteiten en teamuitjes. En dat is eigenlijk zonde want dit zijn wel de activiteiten die mensen aan een club of vereniging binden.

En dat terwijl het voor een sportschool of een hardloopvereniging eenvoudig is om een wedstrijd of andere activiteit te organiseren. Geheel vrijblijvend en vooral bedoeld om mensen een goed gevoel te geven en ze met plezier te laten sporten. Organiseer een wedstrijdje bankdrukken of een spinningmarathon. Door medailles te bestellen geef je de deelnemers een blijvend en plezierig aandenken aan een leuke, sportieve dag. Voor de winnaars bestel je mooie sportbekers om de sportieve competitie tussen de deelnemers te bevorderen. De meeste sportscholen hoeven verder zelf maar weinig te investeren om een leuk evenement op te zetten.

Voorkomen dat verenigingen ouderwets worden

Ook voor verenigingen is er werk aan de winkel. Het aantal leden van tennis-, hockey en voetbalverenigingen is nog niet heel sterk aan het dalen. Maar wat wel opvalt is dat de groep mensen tussen de 12 en 34 jaar die lid is van een sportvereniging met 10% is afgenomen in de periode 2012-2018. Aan verenigingen dus de taak om leden ook op latere leeftijd vast te houden. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd met aansluitend een barbecue. Of organiseer een bedrijventoernooi met gepersonaliseerde voetbalmedailles of hockey prijzen. Dat is niet alleen een leuke herinnering maar ook een uitstekende manier voor volwassenen om te netwerken.