Voordelen ERP systeem

Wat zijn de voordelen van een ERP-systeem?

Regelmatig vragen mensen uit het bedrijfsleven zich af wat de voordelen van ERP zijn. Het begint vaak met het bericht dat een groot bedrijf overstapt van hun bestaande bedrijfssoftware op een ERP-systeem. Grote leveranciers van pakketten als SAP, Oracle of Microsoft hebben miljoenencontracten wanneer ze software leveren aan dit soort grote klanten. Daarnaast stappen ook MKB-ers en kleine bedrijven steeds vaker over op een ERP-systeem.

Maar wat zijn precies de voordelen van ERP? Zijn alle ERP voordelen ook belangrijk voor ieder bedrijf? En welke ERP-systeem voordelen zijn relevant voor uw bedrijf?

Voordelen ERP-systeem: het gehele bedrijf onder controle

Wanneer we kijken naar de voordelen van een ERP-systeem is er één voor de hand liggend voordeel: de software ondersteunt alle bedrijfsprocessen. Zo bevat een goed ERP-systeem o.a:

 • Supplier Relationship Management (SRM-)module, voor procurement en leveranciersbeheer.
 • Product Lifecycle Management (PLM)-module, voor het beheren van de volledige levenscyclus van een product, van ontwerp tot aan productie.
 • Customer Relationship Management (CRM-)module, voor het beheren van relaties met klanten en potentiële klanten.
 • Supply Chain Management (SCM-)module, voor alles dat met distributie te maken heeft.
 • Human Resource Management (HRM-)module, voor het optimaal inzetten van de eigen mensen.
 • Finance & Accounting module. Van het betalen of versturen van facturen tot aan het opstellen van de jaarrekening. Deze module is onmisbaar in ieder volledig ERP-systeem.
 • Business Intelligence (BI-)module. Vanwege de gestandaardiseerde data in het ERP-systeem kunnen hiermee waardevolle prognoses en analyses worden gemaakt.

De bovenstaande lijst bevat slechts enkele voorbeelden en is nog lang niet volledig. Dit geeft goed aan dat ERP alle processen binnen een bedrijf kan ondersteunen, zowel primaire als secundaire. Naast dit voordeel zijn er echter nog enkele voordelen te noemen.

Overige ERP voordelen: data-integriteit, transparantie, standaardisering en de administratieve organisatie

Naast dat met een ERP-systeem alle processen in het bedrijf kunnen worden ondersteund, brengt het nog enkele andere grote voordelen met zich mee:

 • De hele organisatie werkt met dezelfde data. Een klant die wordt ingevoerd door iemand van de salesafdeling kan ook worden gebruikt op een productieorder, factuur, leverbon of ander document.
 • Een goede implementatie van een ERP-systeem voorkomt verkokering en eilandjesvorming doordat het hele bedrijf dezelfde terminologie gebruikt die in het hele ERP-systeem wordt gehanteerd.
 • Een ERP-systeem zorgt voor transparante en betrouwbare gegevens. Discussies over verkoopstatistieken, gemaakte uren, klantgegevens, capaciteit en andere informatie waarbij betrouwbare data van belang is, behoren tot de verleden tijd.
 • Wanneer het ERP-systeem is ingericht wordt hiermee ook de administratieve organisatie afgedwongen. Een productiemedewerker heeft alleen toegang tot die zaken die voor zijn rol belangrijk zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor de boekhouder, salesmanager en alle andere rollen binnen het bedrijf.
 • Een ERP-systeem is schaalbaar. Van kleinschalige toeleveranciers tot aan de allergrootste productiebedrijven: een ERP-systeem is een onmisbare hulp geworden.

De voordelen verklaren waarom ERP de afgelopen decennia stormachtig de wereld van bedrijfssoftware heeft veranderd.

Een ander voorbeeld is big data. Om gebruik te maken van de voordelen van kunstmatige intelligentie zal het systeem goed getraind moeten worden. Doordat de laatste jaren veel meer data beschikbaar is gekomen dan voorheen, kunnen we systemen met kunstmatige intelligentie veel beter ‘trainen’ in wat ze moeten doen. Dit komt omdat er simpelweg veel meer voorbeelden zijn van hoe een situatie moet worden aangepakt.

ERP-systeem voor uw bedrijf

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een ERP-systeem voor uw bedrijf? Wilt u een bestaand pakket implementeren in uw organisatie? Bent u overtuigd van de voordelen van ERP, maar twijfelt u of een standaardpakket wel de juiste oplossing is? Wat uw situatie ook is, onze ERP-experts denken graag met u mee. Of het nou gaat om een pakket-implementatie, het bouwen van een klein stukje maatwerk voor een bestaand pakket, of het realiseren van volledig custom ERP-software, we staan voor u klaar.

https://www.appelit.com/