Marketing forum
Image default
Dienstverlening

Tips voor het kopen van een huis in Nederland

Je bent meerderjarig, hebt al wat spaargeld opgebouwd en wil je graag een huis te kopen om volledig op eigen benen te staan. Dat is geen probleem, want in principe kan iedereen een huis kopen in Nederland, zowel Nederlandse burgers als buitenlanders. Als je erin geslaagd bent om als Nederlander een huis te kopen, dan kun je de Nederlandse vlag uithangen!  Het kopen van een huis is echter geen kinderspel, dus doe je voordeel met de tips die hieronder besproken worden.

Bepaal je budget en zoek een goede makelaar

Je moet eerst weten wat je kunt uitgeven. Bedenk hoeveel je maximaal wilt betalen en vergeet niet dat er extra kosten bij komen, zoals belastingen en kosten voor de notaris en makelaar. Zo zoek je alleen naar huizen die je echt kunt betalen en verspil je geen tijd of geld aan te dure opties. Een goede makelaar kan superhandig zijn: die vindt huizen die precies goed voor je zijn en helpt je met bieden en de prijs onderhandelen. Zo’n makelaar weet ook wat huizen in de buurt normaal kosten. Kijk even wat de kosten zijn voor een verhuisbedrijf studenten inhuren, want deze kosten horen natuurlijk ook bij het kopen van de woning.

Bekijk de buurt en controleer de staat van het huis

Ga vervolgens eens goed rondkijken in de buurt. Loop er een paar keer rond, op verschillende momenten, om te checken hoe druk het is, of je makkelijk kunt parkeren en hoe dichtbij winkels en de bus of trein zijn. Heb je kinderen of wil je die? Kijk dan ook of er goede scholen in de buurt zijn. En een tip: laat een expert het huis checken voordat je het koopt. Die kan je vertellen of er iets mis mee is, wat je een hoop gedoe en geld kan schelen later.

Sla acht op de energie rating en lees de koopakte goed door

Check altijd hoe zuinig een huis is met energie, want dat scheelt je straks in de kosten en zorgt voor meer comfort. Vraag dus naar het energielabel en kijk of je nog dingen kunt verbeteren om energie te besparen. En als je een huis op het oog hebt, lees dan het koopcontract super goed door voordat je iets ondertekent. Dat contract legt alles vast over de koop en je zit eraan vast. Snap je niet alles? Vraag dan iemand die er verstand van heeft om het samen met jou door te nemen.